2024 års Litteraturbar

Söndagarna 11/2, 18/2 0ch 25/2  klockan 16.00 – 18.00.

Inträde: 80 kr medlemmar 50 kr.

Baren: Säljer alkoholfria drycker + litet tilltugg.

BOKBORD finns på plats.

Program:

Söndag 11/2: Tomas Blom har arbetat som författare/skribent/dramaturg samt regissör, bl a till serien Sagan om ringen på SR. Han har skrivit avsnitt för serierna ”Varuhuset” och ”Rederiet och ”Skilda världar”, till en början som manusredaktör, slutade som huvudförfattare. Den första romanen, ”Månbröderna” gavs ut 1991 på Norsteds förlag. Nästa historiska roman, utkom 1993, hade titeln ”…du lilla hop” och utspelas under trettioåriga kriget. Han skrev även en serie historiska berättelser för barn (Rabén & Sjögren) i fyra delar. Under inspelningen av ”Riket” anlitades han som ”historisk konsult och tog så småningom en magisterexamen i historia. Under de senaste åren har han flitigt anlitats av Historiska media för deras serie om populärhistoriska böcker utgivna under titlarna ”Sveriges dramatiska historia” respektive ”Världens dramatiska historia”. Vid det här laget är han uppe i ca 12-13 böcker alltifrån Dackefejden till Ku Klux Klan. Den senast utgivna är en bok om Katarina den stora, en bok om Peter den store kommer ut i april och jag hoppas fortsätta med detta trevliga och stimulerande uppdrag.

Söndag 18/2: Freke Räihä, född 1978 i Stockholm och sedan 2010 bosatt i Degeberga, är poet och skrivpedagog på skrivarkurserna vid Österlens folkhögskola. Sedan debuten 2001 har denne utgett ett antal böcker, mestadels poesi – men också essäer och 2023 kom romandebuten Stanna kvar.

Poesin rör sig ofta kring så kallat upphittat material och Räihä skriver in sig i en dokumentär och saklyrisk tradition och har bland annat behandlat Sveriges längsta lock out, lägret Ravensbrück, refuseringsbrev och träd.

Mer om Freke går att läsa på http://frekeraiha.se

Söndag 25/2: Barbro Blomberg. Barbro Blomberg är författare och journalist. Bosatt i Malmö men med rötter i Göteborg. Debuterade 2010 med biografin ”Livstystnad. El Pacto de Silencio” om en familjehemlighet. Kunde det finnas fler hemligheter? Svaret på frågan kom i den dokumentära romanen ”Längtans vals” 2017 som baseras på släkten på faderns sida.

2020 kom ”Fånga ljuset”   om fotografen Hedda Skoog som i den fiktiva romanen verkade i Helsingborg men som ville vidga sitt verksamhetsområde både som kvinna och yrkesfotograf.  Ett föredrag om Fattigmans-Amerika väckte nyfikenheten kring de människor som emigrerade till Danmark på 1800- och 1900-talen. Det resulterade 2022 i ”Drömmen om en hatt” som handlar om en ung kvinna som överger sockerbetsfälten i Skåne och tar sig till samma fält i grannlandet men som kämpar för en bättre tillvaro. Bland annat genom att engagera sig i den danska kvinnorörelsen. Skriver nu på en uppföljare.