Varmbadhuset

Det första varmbadhuset i Cimbrishamn

Huset som numera ägs av Konstmuseet Gösta Werner och Havet inrymde en gång i världen Simrishamns första varmbadhus. På huset fasad finns en plakett med följande text:

Det första varmbadhuset

1880 startades här stadens första varmbadhus. Det var kopplat till verksamheten på Hotel Svea. Vi vet inte så mycket om hur det fungerade eller såg ut inomhus. Staden hade fortfarande ingen elektricitet så belysningen bör ha varit gas- eller karbidlampor. Vattnet har troligtvis värmts upp av en vedeldad panna.

I en annons från 1882 får vi veta att man kan beställa romerska, ryska och ångskåpsbad samt varma och kalla karbad. Dusch och kalla avrivningar kan särskilt erhållas och biljetten köper man på hotellet. Tittar man på husets exteriör ser man fortfarande de gamla ventilerna som släppte ut vattenångan. Badhuset var inrymt här tills ett nytt och modernare varmbadhus stod klart i Södra planteringen 1909. Den gamla dörren med utskuret pamflettblad flyttades till det nya badhuset. När badhuset flyttat startade Ehrnberg läderfabrik i juli 1920 en ny fabrik, AB Randfabriken Cimbrishamn här. Randen var den skinnremsa som tätade skarven mellan lädersulan och skoovanlädret på skorna den gången. Men här kom senare också att tillverkas andra läderprodukter.

 

Föreningen

Gamla Cimbrishamn

Oscar Nilssons döttrars donation