Kit Alexi

2 juli – 28 augusti 2016

Verken skapas från ”en inre nödvändighet” som Kandinsky talade om i sin bok ”För andligt i konsten”.

Mina färger är elementens; blått från himlen, umbra från jorden, grönt från haven, gyllene som frisk luft. Jag känner dessa energier och ger form åt dem. Landskap som finns mer i sinnet än är verkliga.

Min process omfattar tekniker som liknar skapandet av musik, improvisation där konstnären finner riktning och gestaltning efter att färgen har tillämpats på duken.

De främsta influenserna är elementen; himlen och jorden, havet och luften, och världarna ovanför, nedanför och inom.

Kit Alexi

I det dunkla med närvaro långt bortom det ytligt sedda. Upplevelse och gestaltning som för tankarna till en annan värld. Kit Alexis måleri lockar till fördjupning. Ett måleri som är helt befriat från publikfrieri och igenkännande. Det dunkla mystiska, nästan mytiska måleriet ger en speciell känsla.

Tankarna flyttar naturen till en saga och en stämningsfull fördjupning. Konstnären är närvarande, sitter inte på avstånd som betraktare. Bildspråket och den speciella färgbehandlingen ger en intressant och hållbar enhet.

Gåtfullt och magiskt – en tilltalande fördjupning som väcker tankar och känslor. Styrkan är att verken förmedlar något, att det inte i första hand är ett igenkännande som ger dem dess värde.

Staffan Helje