Lasse Wierup 18/7

Sverige – gangsterparadiset

Lasse Wierup är journalist och författare, specialiserad på att kartlägga och rapportera om organiserad brottslighet. Efter en lång karriär på Dagens Nyheter är han idag anställd på Dagens industri, där han bland annat skriver om hur kriminella försöker äta sig in i näringslivet.

Sedan 2007 har Wierup författat flera journalistiska faktaböcker inom området organiserad brottslighet och polisarbete.

Tillsammans med kriminaljournalisten och tidigare skolkamraten Matti Larsson gav han 2007 ut boken Svensk maffia. 2008 utgavs Infiltratören – den smutsigaste härvan inom svensk polis. 2010 kom böckerna Kokain – drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman och Svensk maffia – fortsättningen. 2012 gav Wierup, tillsammans med kollegan Daniel Olsson, ut Helvetet inifrån – femton år i Sveriges största brottsorganisation.

Lasse Wierup har tidigare arbetat på Aftonbladet, Arbetet, Expressen och Sydsvenskan.

2021 tilldelades Lasse Guldspaden för sitt arbete med boken Gangsterparadiset. Guldspaden är ett av Sveriges mest prestigefyllda pris för grävande journalistik. 2020 tilldelades han Stora Fackbokspriset för samma bok.

År 2022 tilldelades Lasse Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens pris för vetenskaplighet inom journalistiken. Juryns motivering löd ”Lasse Wierup belönas för att med stor integritet och egna kvalificerade granskningar ha skapat en viktig kunskapskälla om den nya våldsvåg som växt fram i Sverige under 2000-talet. Lasse Wierup har i drygt 20 års tid bevakat, beskrivit och berättat om brottsutvecklingen i Sverige och är i dag en av landets främsta kännare av den organiserade brottsligheten. Hans arbete i dagspress och böcker, senast ”Gangsterparadiset”, har varit viktiga bidrag till att åtgärderna mot dödsskjutningarna, av främst unga män, börjar ta form.”

Den 18/7 klockan 19:00 gästar Lasse museet för att prata om detta högst aktuella ämne.

Välkomna!